ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΠΟΜΠΑΤΑ
Για 32 κομμάτια
Υλικά
Για τη ζύμη
150γραμμ. κεφίρ ή 200γραμμ. γιαούρτι
100γραμμ. λάδι
300γραμμ. προζύμι* (οδηγίες στο http://www.prozymi.blogspot.gr/)
αλεύρι μαλακό όσο πάρει (περίπου 500γραμμ.)
λίγο αλάτι
300γραμμ. γραβιέρα
1 κρόκος
λίγο γάλα
-Σε κάθε τρίγωνο βάζουμε λίγη γέμιση.
-Και τυλίγουμε πρώτα με τις δύο γωνίες του σκαληνού τριγώνου πάνω στη γέμιση,σκεπάζουμε με το φύλλο ανάμεσά τους και μετά ρολάρουμε από έξω προς τα μέσα σαν κρουασανάκι.
-Το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
-Τα βρέχουμε με ένα πινέλο με νερό και τα βάζουμε μέσα στο φούρνο για ένα βράδυ να φουσκώσουν.
-Το πρωί τα αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα.
-Ψήνουμε στους 180C για 30-40 λεπτά.
* Το προζύμι είναι ένα ζυμάρι που χρειάζεται 7 μέρες για να φτιαχτεί αλλά το έχετε μια για πάντα στο ψυγείο σας (μπαίνει στην κατάψυξη όταν πηγαίνετε διακοπές). Το ταϊζετε αλεύρι και νερό κάθε 2 μέρες και έτσι έχετε ανά πάσα στιγμή ένα συστατικό στο ψυγείο σας για να φτιάξετε ψωμιά, σταφιδόψωμα, τσουρέκια, τυρόπιτες, ζύμη για πίτσα κτλ.
Για 32 κομμάτια
Υλικά
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
500γραμμ. φέτα
1 κεσεδάκι κατίκι δομοκού ή ξύγαλο Σητείας ή άλλο τυρί αλοιφή (200γραμμ.)
2 αυγά
Εκτέλεση
-Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το κεφίρ με το λάδι.
-Ρίχνουμε το προζύμι και το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
-Μετά ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
-Το κάνουμε μπαλίτσα και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 4-5 ώρες να φουσκώσει.
-Ετοιμάζουμε τη γέμιση βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπώλ και πατάμε με ένα πιρούνι να γίνουν ενιαία μάζα.
-Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε το κάθε ένα σε στρογγυλό λεπτό φύλλο με ένα πλάστη.
-Με ένα μαχαίρι χαράζουμε πάνω στο φύλλο και το χωρίζουμε σε 8 τρίγωνα.
-Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το κεφίρ με το λάδι.
-Ρίχνουμε το προζύμι και το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
-Μετά ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
-Το κάνουμε μπαλίτσα και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 4-5 ώρες να φουσκώσει.
-Ετοιμάζουμε τη γέμιση βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπώλ και πατάμε με ένα πιρούνι να γίνουν ενιαία μάζα.
-Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε το κάθε ένα σε στρογγυλό λεπτό φύλλο με ένα πλάστη.
-Με ένα μαχαίρι χαράζουμε πάνω στο φύλλο και το χωρίζουμε σε 8 τρίγωνα.
-Και τυλίγουμε πρώτα με τις δύο γωνίες του σκαληνού τριγώνου πάνω στη γέμιση,σκεπάζουμε με το φύλλο ανάμεσά τους και μετά ρολάρουμε από έξω προς τα μέσα σαν κρουασανάκι.
-Το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
-Τα βρέχουμε με ένα πινέλο με νερό και τα βάζουμε μέσα στο φούρνο για ένα βράδυ να φουσκώσουν.
-Το πρωί τα αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα.
-Ψήνουμε στους 180C για 30-40 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου